Skogsbranden söder om Björneborg.

Uppdatering 2018-06-13 12:00
Räddningstjänsten vid den stora skogsbranden i Björneborg är nu formellt avslutad. Ansvaret är överlämnat till dom skogsägare som äger skogen. Nu börjar arbetet med att samla in all den materiel som används vid branden och portionera ut den till respektive station. Vi vill härmed passa på att tacka all dom som hjälpt oss att genomföra släckningen. Utan er hjälp hade en sån här stor insats inte fungerat.

Uppdatering 2018-06-13 07:30
Natten har varit lugn som vi hoppats på. Nån enstaka rökpuff förekommer men inget allvarligt. Vår avsikt är att avsluta räddningstjänsten och överlämna ansvaret på markägarna på förmiddagen.

Uppdatering 2018-06-12 17:30
Läget har nu på bara några timmar avsevärt förändrats i en positivare riktning. Vi drar ner ytterligare på dom återstående sektorerna. Vi har nu kvar två stationer från Nerikes Brandkår och tackar Storstockholm för den värdefulla hjälp vi fått. Vår förhoppning är nu att avsluta räddningstjänsten helt och hållet i morgon förmiddag. Vi hoppas därför på en lugn natt.

Uppdatering 2018-06-12 15:00
Läget är och har varit relativt lugnt under dagen. Ingen synlig rök syns numera. Glödbränder finns fortfarande. Området är indelat i fyra sektorer och i två av sektorerna avvecklas räddningstjänsten och dom sektorerna lämnas nu över till Svea skog. I dom andra två sektorerna forsätter vi över natten med personal från Nerikes Brandkår och Storstockholm. Den helikopter som vattenbombat området avvecklades klockan 14:00 och kommer inte att behövas mer. Vår förhoppning är att Räddningstjänsten avslutas under morgondagen och att vi då kan lämna över ansvaret till skogsägarna.

Uppdatering 2018-06-12 07:50
Alla sektorer vid skogsbranden rapporterar att natten varit relativt lugn. Det ryker från små härdar mot mosskanten. Det finns fortfarande ingen spridningsrisk dock finns det mycket värme kvar i marken. En helikopter fortsätter att vattenbomba området under hela dagen. Bemanningen under dagen blir ca: 50 personer från Rädningstjänsten, Hemvärnet, FRG (Frivilliga resursgruppen Bergslagen)

Uppdatering 2018-06-11 15:20
Som vi tidigare meddelat är skogsbranden under kontroll. Inga lågor syns men det pyr och ryker från ca: 8-10 ställen. Vi planerar att fortsätta vattenbombning med minst en helikopter fram till klockan 23:00 samtidigt som vi släcker manuellt inom området. Nu är det vattenkannor och hackor som gäller. Bemanningen under natten kommer att vara ca:50 stycken från räddningstjänsterna, Bergslagens Räddningstjänst, Nerikes Brandkår och Storstockholms brandförsvar. Om allt går som planerat och inget konstigt händer kommer nästa uppdatering i morgon bitti.

Uppdatering 2018-06-11 09:45
Släckningen av skogsbranden fortsätter nu på morgonen efter en ganska lugn natt. Bemanningen dras ned till ca: 50 man i brandområdet och vi kan nu säga att branden är under kontroll. En helikopter är kvar och hjälper oss att vattenbomba olika brandhärdar som blossar upp. Det regn som fallit under natten har hjälps oss lite men det är nu manuell släckning som gäller för att komma in på djupet av branden. Dom som arbetar med branden förutom Bergslagens Räddningstjänst är, Nerikes Brandkår, Räddningstjänsten Arvika samt hemvärnet.

Uppdatering 2018-06-11 01:10
Vi fortsätter med oförminskad bemanning under hela natten. Fortsatt kontroll på yttergränserna. Vi gör punktinsatser på ställen inom området som flammar upp och forsätter så hela natten. Regn faller i området.

Uppdatering 2018-06-10 18:50
Vi fortsätter med oförminskad bemanning under hela natten. Allt ser dock nu mycket bättre ut. Vi gör punktinsatser på ställen inom området som flammar upp och forsätter så hela natten. Helikoptrarna slutar nu med sina vattenbombningar för dagen och forsätter i morgon bitti om så behövs. Texten uppdateras om något nytt inträffar.

Uppdatering 2018-06-11 14:00
För tillfället jobbar ca: 70 man från Bergslagens Räddningstjänst, Karlstadsregionens Räddningstjänst, Nerikes Brandkår, Västra Mälardalens Räddningstjänst, Hemvärn och Polis med att släcka branden. Hela områden som är ca: 2,5 x 2,5 km stort vattenbombas med sammanlagt fyra helikoptrar fram till kl. 19.00. Rök från branden kan kännas på flera mils avstånd.
Texten uppdateras om något nytt inträffar.

Se helikopterfilm från branden nedan

Film 1 klicka här

Film 2 klicka här